Миналата 2016-та беше още една рекордна година за възобновяемата енергия. Почти две трети от новите енергийни мощности в света дойдоха от възобновяемите източници. В частност благодарение на 50% ръст при фотоволтаиците, които за пръв път надминаха въглищата, за да се превърнат в най-бързо растящия източник на енергия.
Да се откажем от парите в брой? Не. Има нещо много по-важно. Трябва да се откажем от правото на частните банки да произвеждат парите. "Парите в брой бавно изчезват. Трябва ли да сте притеснени? Плащанията в брой намаляват. Електронните разплащания стават все по-популярни.
Никога не гласувайте за някой, който е казал, че това е добре за България!
Назначеният за "президент" у нас днес почти проплака за това, че трябвало да се подпишем под споразумението, което ще донесе окончателно отровата в домовете ни. Вижте този филм, разкажете на човека до вас. Не гласувайте никога за някой, който ви казва или е казал, че TTIP и CETA са нещо добро!
Преминаването към нова ‪#‎Енергийна_икономика‬ е свързано с отказването от въглищните електроцентрали и дизеловото гориво като основни причинители на смъртност от замърсяване на въздуха в България. Да, новото е животоспасяващо! www.budd.bg

Ако някой ви каже, че планината на личния дълг може да се изчисти чрез три прости промени в начина, по който работят парите и банките, ще искате ли да узнаете как? Бихте ли искали да видите по-стабилна икономика, с повече работни места, по-малко личен и държавен дълг?

Френска стартираща компания произведе вятърни генератори с формата на дърво. "Вятърното дърво" е тихо, но мощно. Използва едва половината от вятъра нужен на класическите турбини. Струва 37 хил. долара, но се изплаща само за две години. Два прототипа са предвидени за инсталиране в Париж.

Audi произведе ново гориво за двигатели с вътрешно горене, имащо потенциал да направи голям пробив, когато става дума за изменението на климата и енергийната независимост - това е така, защото синтетичният дизел се прави само от вода и въглероден двуокис.

Пилотният завод на компанията, която се управлява от германския старт-ъп Sunfire в Дрезден, произведе първите партиди от "е-дизел"-а този месец. Германския федерален министър на образованието и науката Йохана Ванка сложи няколко литра гориво в служебния си автомобил, Audi A8, за да отбележи събитието.

Горивната база условно е наречена "син суров петрол" и се основава на електроенергия от възобновяеми източници като вятър, слънце или друго, използвана за производство на водород от вода чрез реверсивна електролиза. След това водородът се смесва с въглероден двуокис СО2, който се превръща във въглероден окис CO с два химични процеса и получените реакции произвеждат течност, съставена от въглеводороди с дълга верига - това е "син суров петрол", който след това се използва за създаване на крайния продукт - синтетичен е-дизел.

Audi казва, че въглеродният двуокис, използван в процеса в момента, се доставя от съоръжение за производство на биогаз, но в кратък срок развитието на технологиите ще позволи CO2 да се извлича директно от околния въздух като се нанамаляват парниковите газове в атмосферата.

Sunfire твърди, че анализът показва по-добри свойства на синтетичния дизел от тези на канцерогенния дизел от изкопаеми горива, както и че липсата на сяра и твърди частици го прави много по-щадящ за околната среда. Общата енергийна ефективност на процеса на създаване на това гориво при използване на възобновяема енергия е около 70 процента, добавят от Audi.

"Двигателят работи по-тихо и се създават по-малко вредни вещества." казва техническият директор на Sunfire, Кристиан фон Олсхаузен.

Горивото може да се комбинира с конвенционалния дизел, както често вече се прави с биодизела.

Пилотният завод Дрезден е настроен да произвежда около 42 галона (160 л) от синтетичния дизел на ден през следващите месеци, а двете компании твърдят, че следващата стъпка е да се изгради по-голяма инсталация.

"Ако получим първи поръчки за продажби, ние ще бъдем готови за комерсиализиране на технологията ни", добавя фон Олсхаузен.

Sunfire очаква, че пазарната цена за синтетичен дизел може да бъде между 1 и 1,5 евро за литър, което би било почти конкурентна или малко по-висока от сегашната цена на дизелови горива в Европа, но действителната цифра ще бъде до голяма степен зависима от цената на тока.

Изводът е ясен: борбата за евтина енергия и енергийна независимост вече е напълно възможна. Енергийната икономка вече е въпрос единствено на обществена и политическа воля. Технологията на добра цена за нея е налична.

В основата на всяка съвременна държава стои икономиката, заключена в границите на своето енергийно потребление. Може ли метаноловата икономика да бъде решение за онези, които не разполагат с петролни запаси или нямат достъп до евтин добив на природен газ? Отговорът е положителен и не е само един.

Ако някой ви каже, че планината на личния дълг може да се изчисти чрез три прости промени в начина, по който работят парите и банките, ще искате ли да узнаете как? Бихте ли искали да видите по-стабилна икономика, с повече работни места, по-малко личен и държавен дълг?

В основата на всяка съвременна държава стои икономиката, заключена в границите на своето енергийно потребление. Може ли метаноловата икономика да бъде решение за онези, които не разполагат с петролни запаси или нямат достъп до евтин добив и запаси. Отговорът е положителен и не е само един.

Енергийно и екологично ефективна сграда.

Нагледно за същността на съвременните пари и дали за вашия жилищен кредит е използван депозитът на баба ви?

Колко пари ни трябват, за да покрием социалните си нужди и колко можем да отпечатаме без инфлацията да хвръкне във въздуха или валутата ни да се обезцени главоломно?

Това е заводът, който трябва да бъде изграден в Бургас.

Така ще фукционира икономиката след краха на настоящата система у нас. В съвременното общество всеки е зависим от другите. Единственият начин за оцеляване е споделянето на националния доход и собствените възможности.