8-ма Международна седмица на Базовия доход.

Отразявайки нарастващото търсене на решение за жизнено необходимите доходи в света, тази година Международната седмица на Базовия доход изглежда ще бъде с най-голямото участие досега в своята 8 годишна история.

Хората в 27 страни от всички континенти ще проведат събития за популяризиране на Базовия доход в целия свят между 14-20 септември тази година.

Действията по света включват филмови прожекции, публични дискусии, споделяне на храна, щандове, писма до медии, статии, изложби ...

Въпреки, че Базовият доход е една стара идея с корени, които някои казват са толкова назад във времето, чак в 16-ти в., на него беше даден нов смисъл в последните няколко години. Нарастващото неравенство на доходите и на достъпа до ресурси, както вътре в страните така и между отделните страни, неимоверното увеличаване на несигурността на работните места във всички сектори, задаващата се технологична безработица, все по-наказателните режими за социална сигурност и безкрайните, скъпи войни за петрола и създадената от тях най-голяма мигрантска криза след Втората световна война, да не говорим за трилионите долари, изразходвани за спасяването на банките от 2008 г. насам - всичко това допринесе за приемането на Базовия доход за ключов в търсенето на решение за 21-ви век.

Базовият доход с всички разновидности на този термин имаше няколко тласъка през тази година. Във Финландия повечето политически партии подкрепят идеята и е постигнат напредък след изборите миналата пролет към стартиране на пилотни проекти. Базовият доход беше одобрен от Генералния съвет на канадския лекарски съюз, а няколко градове и провинции гледат сериозно на Базовия доход да заменят с него своите сложни социални системи. Много градове в Холандия обмислят пилотните проекти. В Намибия, силен поддръжник на Базовия доход, който е участвал с успех в пилотния проект там през 2008-2009, епископ Камита, е назначен за министър на изкореняването на бедността и социалното благосъстояние и вече започна работа по предложения за плщане на Базов доход за младежите и най-възрастните.

Всички поддръжници на базовия доход се радваме на предстоящия референдум в Швейцария през следващата година. Когато през октомври 2013 г. швейцареците спечелиха правото да се проведе референдум по този въпрос, те влязоха в заглавията по света с изсипването на 8 милиона монети, символизиращи швейцарското население, пред Федералния дом в Берн.

Международната седмица на Базовия доход стартира през 2008 г. в Германия, Швейцария и Австрия. Предишните постижения на седмицата включват конференцията през 2009 г., което доведе няколко години по-късно до Европейската гражданска инициатива за въвеждане на Базов доход през 2013 г., която събра 300 000 подписа във всички 25 страни-членки (България беше на първо място спрямо квотите), най-успешната европейска гражданска инициатива без подкрепа от някоя голяма организация. Това доведе до образуването на UBI-Europe с мрежа от частни лица и организации в 28 европейски страни, които работят за насърчаване на приемането на Базовия доход в Европа като човешко право. Тази организация пое водещата роля за координиране на събитията през тази година.

На добър час! ‪#‎basicincomeweek‬

http://basicincomeweek.org/ubi-europe-reflects-on-basic-income-week-by-press-release/