Априлската епопея - сбъдната мечта за свобода

“Не щеме ний богатство,
не щеме ний пари,
а искаме свобода
с човешки правдини.”

Драматичните събития от Българската пролет преди 140 години, безспорният български връх в националноосвободителната борба срещу османското робство и вечен символ на героизъм - Априлското въстание, винаги ще предизвиква силни чувства в сърцата ни. 
Много е изписано за него - от участници, от раздирани от състрадание европейски журналисти и съвременници на събитията, от безпристрастни наблюдатели и от злонамерени "изследователи" на историята.

Опитаха се да ни внушат, че героизмът и саможертвата на бунтовниците е излишна, че много невинни са загубили напразно живота си, но пропускат да кажат, че целта е постигната - възстановяването на Българската държава. Внушават ни, че не е имало и робство, че недоволството е било едва ли не неоснователно. Чудно защо тогава изобщо е организиран бунт и защо е потушен с такава жестокост, че предизвиква отзвук в целия свят.

Научиха ни да се мразим взаимно и на тази тема, да подлагаме на съмнение всички събития, които би трябвало да бъдат повод за гордост от саможертвата и мъка заради загиналите. И резултатите не закъсняха - вече се затрудняваме да разпознаваме злото и да му даваме име. Не успяваме да поставим националните цели и приоритети, липсва ни националната стратегия и свързаните с нея планове за развитие.

Затрудняваме се да разпознаваме тираните, страхуваме се от тях и намираме оправдания за делата им, асоциираме се с тях и приемаме неистините им с безразличие. Оказахме се разединени, както в най-тежките времена за България. Сега, когато държавата продължава безогледно да се разпродава зад кулисите, а животът и достойнството на огромната част от българските граждани все така нямат никаква стойност.

При всички остри въпроси в обществото, светлата дата и споменът за въстанието днес ще бъдат употребени с особена жестокост. От една страна с готвения "бунт", който е с липсваща национална цел и който не е оформил виждането за това какво може да измени днешното установено положение, а от друга страна именно статуквото, утвърждаващо се за пореден път върху националните символи, които всъщност презира.

Призивите за безпартийност и аполитичност от съществуващи или виртуални организации, НПО-та с политически организирани задачи, които силно наподобяват партии или обслужващи партиите групи от хора по интереси, имитиращи опозиция, всъщност закаляват партокрацията.

Малко са онези, които днес казват истината, че преди 26 години ни излъгаха какво всъщност представлява демокрацията. Връчването на властта в ръцете на "представители" и превръщането им в наследници на предишната тоталитарна номенклатура е сърцевината на огромните пропасти и несправедливости в днешното българско общество. Никой не обяснява, че и разрушаването на държавността всъщност представлява потъпкване на заветите на героите от Априлското въстание.

България няма повече нужда от провалената монархия, от човеконенавистния тоталитаризъм, от представителната олигархия и от мрачната анархия. Длъжни сме да покажем, че сме научили историческите си уроци и че имаме сили в себе си да надградим делото на нашите български апостоли.

Държавата и обществото не могат да се управляват повече от отделни групи, наречени експерти, професионалисти, политици, партийци, безпартийни или обикновени олигарси с техните велможи. Обществените интереси могат да бъдат защитени единствено от суверена - БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, когато решенията се взимат от гражданите. Тогава политическите идеи няма как да отстъпват на клиентелизма на НПО-тата, на лобистките професионални организации и на псевдо-експертизите за политическото устройство на държавата.

Време е да осъзнаем окончателно, че пътят на България, нашата мила родина и наш общ дом, минава през осъществяването на идеите, идеалите, мечтите и вижданията точно на онези, които подготвиха и проведоха Априлското въстание преди 140 години. Те го направиха, за да я има България.

Днес тя най-после исторически принадлежи на народа и единствената възможна национална цел е заедно да възстановим справедливостта като бъде върната властта в народните ръце - със сърце и разум, с описваната от героите на Априлската епопея и формулирана днес,‪#‎Българска_директна_демокрация‬.

Времето дойде!
www.budd.bg