Гражданинът Казаледжо го няма, но остават идеите му

Джанроберто Казаледжо (Милано 14.08.1954 - Милано 12.04.2016) е италиански предприемач и политик... Така започва разказът за него в Уикипедия и така ще остане за идните поколения, но кой всъщност беше той? Гений на комуникациите, работил за различни корпорации, сред които Olivetti, Telecom Italia, JPMORGAN Chase, PepsiCo, Hewlett Packard, BNP Paribas, IBM, Philip Morris, Best Western, American Financial Group и т.н.

Съветник на Антонио Ди Пиетро, министър на инфраструкурите във второто правителство на Проди. Последният е онзи легендарен съдия, който ръководи операция "Чисти ръце" в началото на 90-те години. След едно посещение в България, в италианското списание Panorama се появяват снимки на Ди Пиетро, седнал на една маса с Ахмед Доган, при което тогавашната опозиция веднага поисква оставката му с вот на недоверие. А на снимката те не са сами и дори не са близо един до друг... Да, дори в ненормална мафиотска държава като Италия, трябва да се избягват лошите компании. Няма данни поне една наша медия да е отразила този факт, но нали вече сме на 113-то място по свобода на словото с постоянно пропадане от тогава.

През 2007 година Казаледжо и комикът Бепе Грило организират огромен митинг срещу Берлускони. Събират се стотици хиляди граждани, обединени от общата ненавист към партокрацията, с което се основава Движение 5 Звезди. Приносът на тези хора е огромен и за създаването на Европа за свобода и директна демокрация (ЕFDD/ЕСДД) - единствената истинска опозиция в европейския парламент, с която си заслужава да се работи.

При положение, че е медиен гении той почти никога не се появява по телевизията, а от сътрудник на едни от най-големите корпорации създава движение, от което лобистите треперят. Като политик никога не е заемал абсолютно никакъв пост и не е получил нито стотинка.

По прякор Гуруто, Казаледжо работи до последния си дъх за едно различно общество, за един по-красив и по-човешки свят. И той успя. Днес, движението, което създаде е най-важната политическа сила в Италия, а тази пролет на кметските избори в Рим всъщност ще се решава съдбата на целия ЕС. Другите партии не искат да спечелят, представяйки най-слабите си кандидати, с което ясно показват, че искат Д5З да спечелят изборите, за да се провалят при управлението на един неуправляем град.

Така през 2018, на изборите за парламент Д5З няма да спечелят и няма да направят правителство, което да откаже да плаща безобразно-неморалния италиански външен дълг, с което да рухне изчадието ЕС. Няма да има референдум за излизане от ЕС и няма вече да има какъвто и да е референдум. Рим всъщност ще бъде политическия Сталинград .

А ако не се провалят?

Скъпи Гуру, лека ти пръст и почивай в мир, за Политическата революция ще мислим ние живите...

Боян Ковачев - координатор на БСДД, Рим.